Wednesday, May 02, 2012

My new proposed topic



S

emakin mendalami penyelidikan ini,semakin saya sukar untuk menentukan mana satu tajuk yang sesuai untuk diambil dalam menjalankan penyelidikan yang mempunyai tempoh masa yang singkat...tetapi akhirnya..melalui pembacaan yang luas dan bantuan rakan-rakan, Alhamdulillah..saya mengambil keputusan untuk mengkaji tajuk berkaitan kerelevenan pemakanan halal kepada pengguna muslim. kenapa saya tertarik dengan kajian ini? jawapannya..jom kita sama-sama membaca skop kajian saya dengan lebih terperinci..Tetapi sebelum itu, saya minta maaf kerana terpaksa menggunakan bahasa melayu agar kita semua dapat memahami kajian ini dengan lebih baik dan berkesan..selamat membaca :)

Pengenalan

Perubahan gaya hidup masyarakat pada masa kini membuatkan kita sering  tertanya-tanya sama ada masyarakat kita ini masih menitikberatkan soal halal atau haram dalam pengambilan makanan atau barangan. Hal ini kerana, Islam tidak hanya menitikberatkan tentang keseimbang zat dalam makanan tersebut tetapi juga turut mengambil kira aspek pemilihan bahan – bahan yang digunakan dalam pemprosesan makanan tersebut sama ada mengikut syarak atau piawaian halal. Firman Allah S.W.T bermaksud:
“Hai sekalian manusia, makanlah yang halal lagi baik dan apa yang terdapat dibumi, dan janganlah kamu mengikuti langkah – langkah syaitan: kerana sesungguhnya syaitan itu adalah musuh yang nyata bagi kamu”
                                                                                    (Terjemahan Surah Al – Baqarah 168)
Firman Allah S.W.T itu jelas menunjukan bahawa kita sebagai Muslim harus menitikberatkan makanan yang halal lagi baik agar dapat memperolehi kekuatan, kesihatan agar dapat menjalani hidup dengan dan aman. Oleh itu, saya amat tertarik untuk mengkaji dengan lebih mendalam, apakah masyarakat kini yang mengalami anjakan paradigma masih menitikberatkan soal halal atau haram dalam pemilihan makanan mereka?

Tajuk Kajian: Kerelevenan Pemakanan Halal Kepada Pengguna Muslim Masa Kini ( Kajian Kes : Restoran di Desa Ilmu Kota Samarahan Sarawak)

Objektif Kajian:
1.    Mengkaji tahap kepuasan pengguna terhadap makanan halal keluaran restoran di Desa Ilmu, Kota        Samarahan, Sarawak.
2.    Mengkaji tahap kualiti makanan keluaran restoran di Desa Ilmu, Kota Samarahan Sarawak.
3.  Mengkaji sejauh manakah pengguna menitikberatkan pemakanan halal pada kehidupan seharian mereka.

Jenis Kajian: “Correlation Study” Adakah pengguna masa kini menitikberatkan status halal pada makanan mereka, dan kepentingan logo halal dalam pemasaran produk.


Permasalahan Kajian:

1.      Sejauh manakah tahap kepuasan pengguna terhadap makanan halal keluaran restoran di Desa Ilmu, Kota Samarahan Sarawak?
2.      Sejauh manakah tahap kualiti halal pada makanan keluaran restoran di Desa Ilmu, Kota Samarahan Sarawak?
3.      Adakah pengguna masih menitikberatkan pemakanan halal pada kehidupan seharian mereka?

Lokasi: Desa Ilmu Kota Samarahan, Sarawak

Analisis Unit: Individu, Pelajar dan isi rumah Muslim disekitar Desa Ilmu.

Pemboleh Ubah:
“Dependent Variables” Persepsi Pengguna dan Kesannya
“Independent Variables” Barang Produk Halal




2 comments: